info@xceptionalwildlife.com
Xceptional Wildlife – Columbus bat removal and bat control (800) 373-3411
  • Services
  • Commercial
  • Residential
  • Locations
  • Bat Facts
  • Contact Us

(800) 373-3411 Little Brown Bats

  • Home
  • Little Brown Bat

Little Brown Bat

Little Brown Bats are one of Ohio's 13 bat species and can be found throughut Columbus, Ohio.

The Little Brown Bat is the one of the most common bats seen in Columbus and can be found throughout all areas of Ohio. It is one of the 13 documented bat species of Ohio. The is one of the most common bat species homeowners discover living in their attic. Little brown bats can also be a nuisance for businesses. Little brown bats are often found in warehouses, churches, and other commercial buildings throughout Columbus.

Little Brown Bat Appearance

The little brown bat is a small mammal with a body length of 3" to 3 1/2" and weighs approximately 1/8 to 1/2 ounce. The wingspan of little brown bats range from 6 to 8" and they can live 20-30 years. Bats are the only mammal that engages in active flight. As their name suggests, they are glossy brown with a light buff color.

Range

Little Brown Bats are found from Labrador West to Central Alaska and south to the Appalachians of Virginia and Arkansas, they are located in most states except Florida, Texas and Southern California. They are abundantly found throughout New Hampshire. Here in Columbus they are the most common bat seen.

Diet

Little brown bats are insectivorous, eating a variety of insects including some agricultural pests. They can eat 50% of their own body weight each Fairfax evening. During gestation and lactation, they will eat even more. These nocturnal mammals use echolocation to navigate and locate prey.

Little brown bats feed primarily over wetlands and other still water where insects are abundant. They use our Virginia Rivers, streams, and trails as travel corridors to navigate across the landscape. Bats will occasionally swoop down close to mammals to indulge on the insects that swarm around them.

Mating & Reproduction

Sexual maturity is reached in 6 to 9 months for females and 1 year for males. Breeding period is from September to October but the female stores the sperm for fertilization in the spring. The young are born from mid-June to early July. In Fairfax, the little brown bats generally have one offspring per year and occasionally two. The young become self-supporting within one month.

Habitat

Our little brown bats seek cavities for shelter, roosting and brooding. In summer, females brood their young in dark, warm sites such as attics, caves, barns, hollow tree cavities and other protected areas. Little brown bat roost sites are highly variable and not well known.


Xceptional Wildlife home

Wildlife Control Services

  • Bat Control Services in Columbus
  • Columbus Service Areas
  • Ohio Bat Facts

Member Of

National Wildlife Control Operators Association member

Contact Us

  • Serving Columbus, OH & Central Ohio
  • (800) 373-3411
  • info@xceptionalwildlife.com

Follow Us

© 1986–2026 Xceptional Wildlife. All rights reserved.

  • Contact Us
  • Manage cookies
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Terms of Service
  • Do not sell my personal information
  • XML Sitemap